Fiziki Pos Çeşitleri


1.    Yazar Kasa POS

 

Nedir? Özellikleri nelerdir?

Yazar Kasa POS, teknolojik gelişmeler çerçevesinde teknik ve fonksiyonel özellikleri Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca belirlenen Ödeme Kaydedici Cihazı ifade eder. Yazar Kasa POS, internet yoluyla Gelir İdaresi Başkanlığı’na güvenli şekilde veri aktarabilen ve iletişim kurabilen bilgisayar tabanlı cihazdır. Cihaz hem ödeme alma hem de ödeme kaydetme işlemlerini gerçekleştirebilir.

EFT-POS özellikli Yazar Kasa POS, bünyesinde banka kuruluşlarına ait EFT-POS’u da barındıran bütünleşik ödeme kaydedici cihazdır.

Kimler Kullanabilir?

3100 sayılı Kanun ve Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri kapsamında, perakende mal veya hizmet satışı yapan ve ÖKC kullanma zorunluluğu bulunan mükelleflerin kullanması gerekmektedir.

Vergi mükellefi olan tüm işletmeler bu cihazı kullanmak zorundadır.

B2B (işletmeden işletmeye satış yapan) firmalar için zorunlu değildir.

ÖKC kullanım zorunluluğu GİB tarafına yapılan sorgulama ile belirlenmektedir.

 Hangi işlemler yapılabilir?

Kredi kartı, banka kartı veya nakit olarak ödeme alınabilir.

Kart ile yapılan işlemler temasız, çipli veya TR Karekod oluşturarak yapılabilmektedir.

Kredi Kartıyla yapılan taksitli işlemler, çip okutularak veya taksit yapılacak bankanın TR Karekodu oluşturularak yapılabilmektedir.

Ödeme işlemlerini kaydederek vergi düzenlemelerine uyumlu şekilde işlemlerin tamamlanmasını sağlar. 9900 TL ye kadar olan işlemlerde fatura düzenlemeye gerek kalmadan tutar girişi ve departman seçimi yaparak ödeme alınabilir, bu tutarın üzerindeki işlemler için fatura, e-arşiv, e- fatura ile işlem başlatarak işlemler tamamlanabilir.

Hangi kasalarla entegre?

Hugin T300 cihazlar kablolu veya kablosuz olarak satış uygulamaları ile entegre çalışabilmektedir. Entegre satış uygulamaları için Yazılım Firmaları_Hugin.xlsx linkini kontrol edilebilir.

Kullanılan satış uygulaması ile POS entegrasyonunu gerçekleştirmek için Hugin ile iletişime geçilerek destek alınabilir.

 

2.    E-Belgeli Android POS

 Nedir? Özellikleri nelerdir?

E-belgeli Android POS cihazları, elektronik ortamda belge düzenleme ve saklama özelliklerine sahip, Android işletim sistemi tabanlı POS cihazlarıdır. Bu cihazlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın belirlediği standartlara uygun olarak e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye gibi belgeleri düzenleyebilir.

Kimler Kullanabilir?

E-fatura/e-arşiv fatura kullanan işletmeler.

Yazar Kasa POS yerine e-belge düzenlemeyi tercih eden ve GİB’in belirlediği standartlara uyan mükellefler.

Satış, ödeme alma ve fatura oluşturma işlemlerini tek platform üzerinden gerçekleştirerek fatura süreçlerini dijitalleştirmek ve kağıt tüketimini minimuma indirmek isteyen üye işyerleri kullanabilir.

Hangi işlemler yapılır?

Kredi kartı, banka kartı veya nakit olarak ödeme alınabilir.

Kart ile yapılan işlemler temasız, çipli veya TR Karekod oluşturarak yapılabilmektedir.

Kredi Kartıyla yapılan taksitli işlemler, çip okutularak veya taksit yapılacak bankanın TR Karekodu oluşturularak yapılabilmektedir.

Satış sonucunda müşterinin mükellefiyetine göre e-fatura ve e-arşiv oluşturularak bilgi fişi slipi basılır, e-mail olarak müşterilere iletilebilir.

VUK 507 nedir?

VUK 507, vergi mükelleflerinin güvenli mobil ödeme ve elektronik belge yönetimi süreçlerini düzenleyen bir tebliğdir. VUK 507 Uyumlu POS Cihazları: Vergi düzenlemelerine uygun şekilde işlem kayıtlarını elektronik ortamda saklayan cihazlardır. Seyyar EFT POS Cihazları: Mobil ödeme ve satış süreçlerinde kullanılmak üzere hem taşınabilir hem de VUK 507 uyumlu olmalıdır.

 

3.    Android EFT POS

Nedir? Özellikleri nelerdir?

Ödeme işlemini kayıt altına almayan, sadece kart veya QR ile ödeme alınmasını sağlayan Android işletim sistemine sahip cihazlardır.